De economie van Rusland heeft een flinke dreun gehad in het tweede kwartaal van dit jaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers over de internationale handel.

Data van de Russische centrale bank laten een forse krimp van het saldo op de zogenoemde lopende rekening van Rusland zien. Die bestaat uit de handelsbalans (de export-inkomsten van een land minus de import-inkomsten van goederen en diensten), aangevuld met ontvangsten en betalingen van buitenlandse dividenden en rente, plus het saldo van overdrachtsbetalingen.

In de praktijk is hierbij de handelsbalans voor goederen en diensten een cruciale component, dus wat een land verdient aan de export minus wat het betaalt voor de import.

In het tweede kwartaal van dit jaar is het positieve saldo van de lopende rekening met 93 procent gekrompen tot omgerekend 5,4 miljard dollar (circa 5 miljard euro), vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, schrijft de Russische centrale bank.

Bron: CBR
Bron: CBR

Wat de import betreft speelt mee dat de Russische roebel fors in waarde is gedaald, waardoor de import van goederen voor Rusland relatief duur is geworden.

Aan de exportkant heeft Rusland veel last van westerse sancties voor olie- en gasproducten. De sancties hebben flinke druk gezet op de inkomsten uit de energie-export van Rusland. Zo is de uitvoer van Russisch gas naar Europa sterk teruggevallen. Rusland verkoopt internationaal nog wel veel olie, maar tegen relatief lage prijzen vanwege sanctiemaatregelen.

"De daling van het overschot op de handelsbalans voor goederen tussen januari en juni 2023, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder werd veroorzaakt door een afname van fysieke exportvolumes en prijsdalingen van goederen voor Russische basisgrondstoffen. Energiegrondstoffen leverden de grootste bijdrage aan de daling van de waarde van de export", schrijft de Russische centrale bank.

Inkomsten uit energie cruciaal voor Russische staatskas

De inkomsten uit de export van energie zijn cruciaal voor de Russische belastingopbrengsten. De staat leunt voor de begroting sterk op energie-inkomsten. Door de oorlog in Oekraïne zijn er ook fors hogere militaire uitgaven.

Het Russische ministerie van Financiën gaf onlangs aan dat de belastingopbrengsten uit olie en gas in juni met 26 procent zijn gedaald vergeleken met een jaar eerder naar ongeveer 529 miljard roebel, omgerekend 5,3 miljard euro.

De Russische centrale bank gaf ook aan dat de opstand van het huurlingenleger Wagner Group eind juni leidde tot massale geldopnames bij Russische banken. In de dagen tussen 23 en 26 juni werd er voor ongeveer 100 miljard roebel aan tegoeden opgenomen bij Russische banken, ofwel ongeveer 1 miljard euro. Volgens de centrale bank zijn er uiteindelijk geen liquiditeitsproblemen bij banken ontstaan.

LEES OOK: Voor het eerst heeft Oekraïne waarschijnlijk meer tanks dan Rusland, maar dat is niet het hele verhaal